Longboards

In grote lijnen gezegd zijn er 4 soorten boards: SKATEBOARDS, PENNYBOARDS, CRUISERS en LONGBOARDS.
Longboards zijn, zoals de naam al zegt, langer dan het gewone (street)skateboard. Longboards zijn meer geschikt om langere afstanden met hogere snelheid af te leggen dan een gewoon skateboard. Dit komt met name door het langere deck en de grotere wielen.
Het deck is gemaakt van Canadian Maple Wood en heeft een bepaalde flex (buigzaamheidsgraad van het deck). Kies je voor een bamboe deck, dan kies je voor meer flex in het board, waardoor je de bochten feller in kan zetten.
De truck bestaat uit een as met in het midden een constructie waarmee de draaihoek van de wieltjes ingesteld kan worden. Door deze instelling losser of vaster af te stellen beïnvloed
je de bestuurbaarheid en koersvastheid van het board.
De meest gangbare wielmaat bij Longboards is tussen 60 en 70 mm. Ook zijn de wielen relatief zacht. Voor slides gebruik je iets hardere wielen. Het verschil in de lagers Abec 5, Abec 7, Abec 9) geeft de nauwkeurigheid aan. Ga je voor de top, dan ga je voor ceramics lagers.

longboards

Als je tot aanschaf van een longboard over gaat, is het belangrijk dat je voor de juiste vorm deck kiest: pintail of dropthrouh. Bij laatst genoemde sta je lager doordat de baseplate van bovenaf gemonteerd is. Je kunt je bij Funsports Sjaak Bosch laten adviseren en eventueel uit testen welk soort deck voor jou in aanmerking komt.

Er zijn verschillende disciplines bij het longboarden:
De rustige manier longboarden, waarbij je je met de voet afzet om tot snelheid te komen en je niet  veel hoogte-verschillen neemt. Dit wordt ook wel cruisen genoemd.
Bij het carven ga je net zoals bij het snowboarden en golfsurfen in de bocht hangen (insturen)' Hierdoor beweeg je je voort en ontwikkel je snelheid. Je zet je dus niet steeds meer af met je voet. LDP (long distance pumping) lijkt op carven. Door het maken van kleine bochten dmv het lichaam naar buiten te drukken kan snelheid gemaakt worden. Zo leg je  grotere afstanden af zonder dat je voet de grond raakt.
Tot slot het sliden: in een bocht zet je het board dwars (haaks) om abrupt te remmen en radicaal in te sturen. Slide-gloves: worden gebruikt om haarspeldbochten te maken.  Je gaat hierbij diep door de bocht, waarbij de glijschijven, die aan de binnenkant van de slide-glove zitten, over de grond glijden.
Beschermmateriaal bij het longboarden: slide-glove , knie- en elleboogbeschermers en een helm.
Laat je adviseren bij Funsports Sjaak Bosch!!!